MYÖS IHMISEN SISÄTILAT KAIPAAVAT SIIVOUSTA

person-looking-searching-clean.jpg

Tyhjässä kodissa ennen sisään muuttoa on jotain kaunista. Se on täynnä mahdollisuuksia ja autiudessaan selkeä. Vuosien varrella koti täyttyy täyttymistään ja alkuaan ehkä väljät kaapit ja varastotilat alkavat muistuttaa täpötäysiä löytölaareja, joiden sisältöä joutuu penkomaan jotain tähdellistä löytääkseen. Kaappien ovia ei monta kertaa uskalla edes avata, sillä tavaraa ei ehkä enää saakaan sullottua takaisin ovien sisäpuolelle. Elämä on usein kiireistä ja vaatisi todella paneutumista ja paljon aikaa ja energiaa seuloa tavaravuorta läpi ja heittää turhat roinat menemään. Hyvä jos ehtii tehdä perussiivoukset.

Sisäilma rupeaa muuttumaan tunkkaiseksi, ellei kotia tuuleta. Samoin rupeaa koko koti muuttumaan tukkoiseksi, ellei vanhaa tavaraa heitetä sitä mukaa pois kun uutta tulee tilalle. Ikkunoista ei päivä paista kirkkaasti sisään, ellei entisen vuoden pölyjä pese välillä pois.

Tietokoneen toiminta rupeaa tökkimään, kun kiintolevy ja muisti alkavat olla täysiä tai jos virukset ovat päässeet valtaamaan koneen.  Ohjelmapäivityksiä, kiintolevyn eheytystä eli uudelleenjärjestämistä sekä väliaikaistiedostojen poistamista on tehtävä säännöllisesti, jos haluaa säilyttää koneessaan optimaalisen suorituskyvyn.

IHMISKEHO JA MIELI KAIPAA MYÖS UUDELLEEN JÄRJESTÄMISTÄ

Ihmiskeho kaipaa samalla tavalla huoltoa ja eheyttämistä kuin tilat ja koneetkin. Kehon toiminta rupeaa tökkimään, jos kehon virtauksista ei pidetä huolta, lihaksia ei liikutella, niveliä voidella ja levytilaa eli mieltä ja muistia välillä eheytetä. Fyysinen keho, mielikeho ja tunnekeho jaksavat kyllä kantaa paljon, mutta jossain kohtaa niidenkin levytila rupeaa loppumaan, jos alitajuntaan kätkeytyneitä kehon toimintaa haittaavia tunteita ei välillä pureta. Väliaikaisiksi tarkoitetut tiedostot ovatkin jumittuneet jonnekin kohtaa kehoamme. Niskat jumittuvat, olkapäiden ja lonkkien liikeradat supistuvat, vatsa ja suolen toiminta reistailevat, päätä särkee tai muisti ei jaksa enää tallentaa itseensä yhtään lisää tietoa. Keho kokonaisuudessaan on varsinainen muistisäiliö. Se kantaa mukanaan koko historiaamme aina sikiöajasta lähtien. Lapsuudessa koetut vääryydet, murrosiän epävarmuutta vahvistavat kokemukset ja aikuisiän pettymykset majailevat meissä jossakin. Likaviemärimme täyttyy vuosien varrella, jos sitä ei välillä tyhjennetä.

Monesti olemme täysin tietämättömiä mukanamme kantamastamme painavasta repusta. Touhuamme ja pidämme itsemme kiireisinä työn, sosiaalisen elämän, matkustamisen tai harrastusten avulla. Ei ole aikaa eikä ehkä haluakaan pysähtyä ja katsoa, mitä on syönyt sisäänsä. Taustalla, tiedostamattomana pelkona, voi olla pelko kohdata itseään kaikkinensa päivinensä tai katsoa silmästä silmään totuutta parisuhteen todellisesta tilasta. Ei ole ihme, että loma-aikoina, eläkkeelle siirryttäessä tai muina pidempinä ohjelmoimattomina elämän jaksoina, elämän paketti helposti ratkeaa. Tuolloin pakkotahtinen elämän rytmi ottaa uuden suunnan ja tuolloin ajaudutaan usein törmäyskurssille joko itsen tai parisuhteen kanssa. Eletyn elämän taustalla kehittyneellä sairaudella on vihdoin mahdollisuus puhjeta pintaan. Sydän ei jaksa olla enää puristuksessa. Sanomattomat sanat tai tukahdutetut tunteet eivät pysy enää millään pinnan alla, vaan etsivät ulospääsyä jossakin muodossa.

MITEN EHEYTYÄ?

Toki kaikki eivät koe tarpeelliseksi tehdä purkutyötä itsessään ja niidenkin, jotka haluavat sitä tehdä, on kuljettava monien kipupisteiden kautta itsessään. Ennen kuin purkutyöhön pääsee käsiksi, on ensin tiedostettava ja hyväksyttävä oma sen hetkinen tilansa. Seuraava askel on haluta eheyttää itseänsä. Ja vasta näiden portaiden jälkeen varsinainen eheyttäminen voi alkaa.

Tapoja on monia. Joku puhuu terapeutille tai luottoystävälleen ja pikkuhiljaa purkaa itsessään majailevia pahoja oloja. Joku käy erilaisissa kehoterapioissa ja pääsee toisen kosketuksen kautta kosketuksiin itsensä kanssa. Joku itkee surunsa pois omassa rauhassaan. Joku havahtuu ja tekee totaalimuutoksen elämässään: valitsee uuden ammatin ja opiskelee sitä kohti, sanoutuu irti parisuhteestaan, muuttaa aivan toiseen ympäristöön. Joku meditoi ja löytää sitä kautta uuden suunnan elämälleen. Konkreettinen tunteenpurkutyö huutamalla, paukuttamalla esimerkiksi tyynyä ja todella revittelemällä tuskaa irti itsestään on yksi nopeimmista ja tehokkaimmista tavoista luopua taakoistaan. Dynaaminen meditaatio on yksi väylä tähän. Siinä hengitystä käytetään työkaluna, joka toisaalta etsiytyy tukkeamien luo, toisaalta purkaa kyseisiä tunteita. Hengitysterapia (syvähengitys) tarjoaa keinoja isompien ja pidempiaikaisten lastien purkuun.

Keski-ikä on yleensä se vaihe elämässä, jolloin historiaa on jo niin paljon kannossa, että on aika ruveta tositoimiin itsessään. Kun purkaa taakkojaan ajoissa, pääsee elämään loppuelämänsä keveämmin. Alkupuoli elämästä on kaiken kerryttämistä, loppupuolella kuuluisi osata luopua ja karsia kaikkea turhaa pois itsestään ja elämästään.